Kávéfajták

Arabica

Az Etiópiábaól származó kávéfajta a legismertebb. Főleg magasabb fekvésű területeken termesztik, mint pl. Brazília, Kolumbia, Nicaragua. Nagyon érzékeny a különböző betegségekre. A gourmet kávék nagy része Arabica szemekből készül. Az Arabica szemekből készült kávé testesebb, komplex ízvilágú és savasabb, mint a Robusta alapú kávék.

Robusta

Főleg az alacsonyabb fekvésű országokban, területeken termesztik, Zaire-ből (Kongó) származik. Indokína, Brazília és néhány Afrikában található terület adja a világ Robusta termésének döntő hányadát. A Robusta kávé kicsi, keres, sárgás, és az Arabica kávéval ellentétben sokkal ellenállóbb a különböző betegségekkel szemben. Koffeintartalma is magasabb. Íze markánsabb, crema-ja jóval hangsúlyosabb, gazdagabb, mint az Arabica szemekből készült italoké.

Libérica

Egy kevésbé elterjedt fajta. Libériából származik, ízvilágában inkább a Robusta kávékra hasonlít. Fő termőterületei napjainkban Jáva és a Fülöp-szigetek.